Czego nie wiemy o glikolu propylenowym, składniku większości kosmetyków

Glikol propylenowy / propylene glycol/jest jednym z głównych składników kremów, toników, emulsji do ciała, mleczek do demakijażu, choć budzi kontrowersje wśród badaczy. Znalazł się nawet na liście substancji zakazanych w kosmetykach naturalnych. Oprócz tylu zalet ma również wady: bardzo łatwo penetruje skórę naruszając jej barierę ochronną. Tym samym może  wywoływać podrażnienia i alergię kontaktową. Dlatego…

Parafina – dobra, czy zła?

Parafina /Paraffin, Mineral Oil, Paraffinum liquidum/ jest powszechnie znanym i stosowanym składnikiem kosmetyków. Ma wiele zalet, a do tego jest bardzo tania. Pod względem chemicznym  jest mieszaniną węglowodorów aromatycznych.Podstawowym ich źródłem są surowce naturalne takie jak gaz ziemny, ropa naftowa oraz węgiel kamienny. Olej parafinowy jest bezbarwną, oleistą cieczą pozbawioną zapachu i smaku. Nie rozpuszcza…