Kwas ferulowy

Do najnowszych i najbardziej bezpiecznych peelingów należy peeling z kwasu ferulowego. Kwas ferulowy jest związkiem zaliczanym do kwasów fenolopropenowych. Występuje w naturze. Otrzymywany jest z produktów roślinnych takich jak ziarna ryżu i kukurydzy, pszenica i żyto.

Promieniowanie UV, zanieczyszczenie powietrza, papierosy oraz takie czynniki jak stres i nieprawidłowa dieta powodują powstawanie wolnych rodników, które uszkadzają DNA komórek, tym samym przyśpieszając proces starzenia się skóry.

Szczególna funkcja biologiczna kwasu ferulowego polega na silnej aktywności antyoksydacyjnej, czyli zmiataniu wolnych rodników, najczęściej nadtlenkowych, hydroksylowych i hydroksynadtlenkowych.Jest więc on silnym przeciwutleniaczem.

Peelingi z kwasu ferulowego opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają tendencję do przebarwień.
Wskazaniami do peelingu  są przebarwienia posłoneczne, piegi, melazma, skóra łojotokowa, trądzik, fotostarzenie skróry.

W preparatach kosmetycznych stosuje się go głównie w połączeniu z witaminą C, ponieważ znacznie zwiększa jej aktywność.
Stężenie kwasu ferulowego w kosmetykach wynosi od 0,5 do 1 %, a w peelingach 12%.

http://www.skinceuticals.pl/site/c_e_ferulic_21.html&i=0&j=1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s