Parafina – dobra, czy zła?

Parafina /Paraffin, Mineral Oil, Paraffinum liquidum/ jest powszechnie znanym i stosowanym składnikiem kosmetyków.
Ma wiele zalet, a do tego jest bardzo tania.

Pod względem chemicznym  jest mieszaniną węglowodorów aromatycznych.Podstawowym ich źródłem są surowce naturalne takie jak gaz ziemny, ropa naftowa oraz węgiel kamienny.

Olej parafinowy jest bezbarwną, oleistą cieczą pozbawioną zapachu i smaku. Nie rozpuszcza się w wodzie i w alkoholu, nie wchłania się przez skórę, nie uczula.

Parafina jest popularnym składnikiem kremów, mleczek oraz płynów do kąpieli dla alergików. Tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną zatrzymującą wodę w naskórku i zabezpieczająca skórę przed wysychaniem. Ma również działanie ochronne, tworzy na dłoniach powłokę zabezpieczającą skórę podczas kontaktu z tak zwaną chemią domową. Jest więc idealnym składnikiem kremów ochronnych do rąk.

Kremy i inne kosmetyki zawierające parafinę nie nadają się natomiast do pielęgnacji skóry twarzy, szczególnie gdy mamy do czynienia z cerą tłustą, skłonną do trądziku.
Parafina zatyka dokładnie pory, przyśpieszając tym samym tworzenie się zaskórników oraz powodując zaostrzenie zmian trądzikowych. Do tego jest lepka, mocno przylega do skóry tworząc trudno zmywalną powłokę.

Większość fluidów i baz pod makijaż zawiera parafinę zmieszaną z barwnikami, ponieważ skutecznie maskuje ona nierówności skóry, przebarwienia i inne niedoskonałości.

Pamiętajmy: im lepiej dany fluid kryje, tym więcej zawiera parafiny.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s