Konkurent dla kwasu glikolowego

Kwas mlekowy należy do grupy alfa-hydroksykwasów.  Mamy z nim do czynienia na co dzień, bo powstaje  w procesie kwaśnienia mleka.  Tam też został odkryty  w roku 1780 przez szwedzkiego chemika Karla Wilhelma Scheele.

Kwas mlekowy występuje naturalnie w skórze, pomagając utrzymać  fizjologiczne pH  5.5 – 6.  Jest też  też jednym z głównych składników   naturalnego czynnika nawilżającego /NMF/skóry, który odpowiada za jej prawidłowe nawilżenie .

Kwas mlekowy ma wielokierunkowe działanie. Przede wszystkim  zmniejsza przyleganie korneocytów  normalizując proces złuszczania się naskórka. Działa w sposób bardzo delikatny doprowadzając do usunięcia najbardziej zrogowaciałej warstwy komórek.
Rozjaśnia przebarwienia oraz stymuluje produkcję  kolagenu w skórze właściwej. Dzięki temu po serii zabiegów twarz sprawia wrażenie gładszej i młodszej.

Posiada nieco większą cząsteczkę niż kwas glikolowy,  działa więc łagodniej i  nie podrażnia skóry.  W badaniach wykazano, że  również lepiej nawilża  niż kwas glikolowy.

Kwas mlekowy stosowany jest w peelingach dermatologicznych jako jedyny składnik lub w połączeniach z innymi kwasami: pirogronowym,  migdałowym, ferulowym.

Peelingi  na bazie kwasu mlekowego są łagodne i nadają się dla każdego rodzaju cery. Nie powodują widocznego złuszczania naskórka, a mimo to w widoczny sposób poprawiają wygląd skóry.

Wskazania do peelingów kwasem mlekowym:
trądzik zaskórnikowy, przebarwienia potrądzikowe, skóra przesuszona, matowa i zmęczona, pierwsze zmarszczki, rozszerzone pory, szary koloryt

Reklamy

One Comment Add yours

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s