Kwas glikolowy wciąż na topie

Kwas glikolowy należy do alfa-hydroxykwasów i jest uzyskiwany z trzciny cukrowej.  Posiada wiele ciekawych właściwości, a w ciągu ostatnich lat jego popularność  stale rośnie.  Ma najmniejszy rozmiar cząsteczek ze wszystkich kwasów AHA, w związku z czym najgłębiej penetruje skórę.
Kwas glikolowy  ma wielokierunkowe działanie, dlatego nadaje się dla każdego typu skóry; począwszy od łojotokowej, poprzez normalną i suchą.
Jest wybawieniem zarówno dla osób z cerą tłustą, skłonną do zaskórników, jak i dla cery przesuszonej, odwodnionej. Wygładza skórę, zmniejsza łojotok, eliminuje zaskórniki i zapobiega ich tworzeniu się. Wybitnie poprawia koloryt i nawilżenie skóry.

Stosuje się go w stężeniach od 5-70%: 15 -70% w formie peelingów dermatologicznych, 5-15% w formie toników, kremów, emulsji. Peelingi z kwasu glikolowego można wykonywać co miesiąc, zaczynając od niższych stężeń, a w międzyczasie do pielęgnacji domowej używamy kosmetyków zawierających 5-10 % tego cudownego kwasu.

Regularne stosowanie kwasu glikolowego w formie zabiegów uzupełnionych pielęgnacją domową  ma również  działanie anti-aging,  bo stymuluje  skórę do produkcji kolagenu i nawilżających glikozaminoglikanów.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s