Kwas migdałowy

Kwas migdałowy, podobnie jak kwas glikolowy należy do grupy alfa-hydroksykwasów /AHA/. Pojawił się na rynku kosmetyczno-dermatologicznym później niż  ten  ostatni, ale od razu zrobił karierę.

Kwas migdałowy ma  silne właściwości antybakteryjne i rozjaśniające skórę, dlatego może być stosowany u osób z umiarkowanym, powierzchownym trądzikiem. Ponieważ ma większe cząsteczki niż kwas glikolowy, dlatego rzadko wywołuje podrażnienie skóry.  Działa wolniej i łagodniej, ale nie mniej skutecznie.

W medycynie estetycznej kwas migdałowy stosowany jest w stężeniach od 30 do 70%, najpopularniejsze są stężęnia 40%-50%. Profesjonalne peelingi na bazie  kwasu migdałowego wspomagają leczenie trądziku i przebarwień potrądzikowych, regulują łojotok, oczyszczają pory oraz działa rewitalizująco na skórę dojrzałą.  Nadają się dla każdego typu cery, łącznie z cerą wrażliwą, wtedy czas aplikacji powinien być krótszy, a stężęnie kwasu migdałowego niższe, 30%-40%.

Złuszczanie skóry po peelingu następuje stopniowo, jest powierzchowne i delikatne i nie wyłącza  z aktywności. Kwas migdałowy nie ma silnych właściwości fototoksycznych, w związku z czym może być stosowany przez cały rok.

Wskazania do peelingu migdałowego:

  • przebarwienia, zaburzenia barwnikowe
  • starzenie i fotostarzenie skóry
  • trądzik powierzchowny grudkowo – zaskórnikowy
  • skóra łojotokowa
  • rewitalizacja skóry

Kwas migdałowy w niskich stężeniach można stosować w domu między zabiegami w postaci kremów, płynów lub toników.

 

Reklamy

One thought on “Kwas migdałowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s