Autor: zdrowauroda Data: 09/01/2011
Centella asiatica zdobywa coraz większe uznanie jako składnik kosmetyków. Polska nazwa tej rośliny brzmi: wąkrota azjatycka. Rośnie w miejscach wilgotnych w Afryce, Azji, obu Amerykach, w Australii i na Madagaskarze. Wykorzystywana jest jako środek leczniczy już od czasów starożytnych. W medycynie chińskiej uważana jest za zioło długowieczności, gdyż opóźnia procesy starzenia. W kosmetologii ekstrakty z [...]