Zdrowa uroda

Cenna wąkrota

Autor: zdrowauroda Data: 09/01/2011

Centella asiatica zdobywa coraz większe uznanie jako składnik kosmetyków. Polska nazwa tej rośliny brzmi: wąkrota azjatycka. Rośnie w miejscach wilgotnych w Afryce, Azji, obu Amerykach, w Australii i na Madagaskarze.
Wykorzystywana jest jako środek leczniczy już od czasów starożytnych.
W medycynie chińskiej uważana jest za zioło długowieczności, gdyż opóźnia procesy starzenia.
W kosmetologii  ekstrakty z  Centella asiatica stosuje się jako składniki  kremów antiaging, antycellulitowych oraz w preparatach na rozstępy.
Wąkrota azjatycka wykazuje silne działanie przeciwzapalne, pobudza fibroblasty w skórze do produkcji kolagenu i elastyny, stymuluje syntezę kwasu hialuronowego.
Systematyczne stosowanie kremów z Centella asiatica zwiększa elastyczność i nawilżenie skóry oraz zapobiega tworzeniu się zmarszczek, szczególnie u kobiet w okresie menopauzy.

Wyciągi z wąkroty polepszają mikrokrążenie i działają przeciwobrzękowo, dlatego są ważnym składnikiem preparatów antycellulitowych. Ponadto powodują zmniejszenie objętości adipocytów czyli komórek tłuszczowych.
Preparaty zawierające Centella asiatica poprawiają również wygląd rozstępów dzięki  temu, że pobudzają syntezę kolagenu i elastyny w skórze.

1 odpowiedź to "Cenna wąkrota"

Niestety, z doświadczenia wiem jak przykrym problemem są rozstępy

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Zmień )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Zmień )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Zmień )

Connecting to %s


  • Anguis: na stronie http://eliksirymlodosci.pl/ jest informacja o starzeniu się organizmu i jak temu zapobiec
  • Wojtek: ciekawy artykuł, uzmysławia starą prawdę - "jesteś tym co jesz" Sprzedaż samochodów
  • Sucha skóra | Dygresje dermatologa: [...] się uszkodzeniem płaszcza lipidowego, odwodnieniem warstwy rogowej, niedoborem lipidów /ceramidów/ w przestrzeniach międzykomórkowych. W
Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.